Kebab - jak przygotować go w domu?

2021-03-29
Kebab - jak przygotować go w domu?
Autor: thinkstockphotos.com Dzięki temu, że mięso na kebab pieczone jest na pionowym rożnie, staje się mocno podpieczone i soczyste ale nie tłuste.
średni
25 min
4

Kebab to potrawa kuchni tureckiej, która przypadła do gustu Polakom. Danie charakteryzuje się dodatkiem baraniny, cielęciny lub mięsa drobiowego pieczonych na pionowym rożnie a następnie skrawanego na małe kawałki i podawanego w plackach pity lub tortilli z dodatkiem warzyw i sosów. Sprawdź, jak przygotować go w domu.

Przeczytaj także: Jak zrobić pyszny kebab w domu - rady Agaty Wojdy

Dzięki temu, że mięso na kebab pieczone jest na pionowym rożnie, staje się mocno podpieczone i soczyste ale nie tłuste. Swój ciekawy smak kebab zawdzięcza przyprawom, którymi jest doprawiany. Są to: bazylia, tymianek, oregano, kolendra i wiele innych. Najlepiej użyć do zamarynowania mięsa świeżych ziół, ale można również wykorzystać kupioną w sklepach mieszankę przypraw specjalnie przygotowaną do tego rodzaju dań.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa do kebaba
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 ogórki (mogą być konserwowe)
  • 2 pomidory
  • sałata lodowa
  • ser feta
  • oliwki
  • placki tortilli
  • Sos jogurtowo-czosnkowy: duży jogurt naturalny, 5 ząbków czosnku, bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz
  •  Sos pomidorowy: przecier pomidorowy, oliwa, bazylia, cukier, papryczka chilli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety opłukać, wyczyścić i pokroić w paski. Obsypać przyprawami i namoczyć w 4 łyżkach oliwy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Czosnek wycisnąć do jogurtu, dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki.
  • Przecier wymieszać z cukrem, bazylią i papryczką chilli dodać oliwę, odstawić.
  • Warzywa pokroić w kostkę. Sałatę podzielić na mniejsze części.
  • Kurczaka usmażyć na tłuszczu.
  • Placki tortilli podgrzać w piekarniku (lub na patelni). Mięso i warzywa ułożyć na ciepłych plackach. Polać sosem jogurtowym i pomidorowym. Dodać pokrojoną fetę i oliwki. Placki zawinąć tak by jeden z brzegów był otwarty. Smacznego.