Kebab - jak przygotować go w domu?
Kebab to potrawa kuchni tureckiej, która przypadła do gustu Polakom. Danie charakteryzuje się dodatkiem baraniny, cielęciny lub mięsa drobiowego pieczonych na pionowym rożnie a następnie skrawanego na małe kawałki i podawanego w plackach pity lub tortilli z dodatkiem warzyw i sosów. Sprawdź, jak przygotować go w domu.
Przeczytaj także: Jak zrobić pyszny kebab w domu - rady Agaty Wojdy
Dzięki temu, że mięso na kebab pieczone jest na pionowym rożnie, staje się mocno podpieczone i soczyste ale nie tłuste. Swój ciekawy smak kebab zawdzięcza przyprawom, którymi jest doprawiany. Są to: bazylia, tymianek, oregano, kolendra i wiele innych. Najlepiej użyć do zamarynowania mięsa świeżych ziół, ale można również wykorzystać kupioną w sklepach mieszankę przypraw specjalnie przygotowaną do tego rodzaju dań.
SKŁADNIKI
- 2 filety z kurczaka
- przyprawa do kebaba
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 ogórki (mogą być konserwowe)
- 2 pomidory
- sałata lodowa
- ser feta
- oliwki
- placki tortilli
- Sos jogurtowo-czosnkowy: duży jogurt naturalny, 5 ząbków czosnku, bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz
- Sos pomidorowy: przecier pomidorowy, oliwa, bazylia, cukier, papryczka chilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety opłukać, wyczyścić i pokroić w paski. Obsypać przyprawami i namoczyć w 4 łyżkach oliwy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Czosnek wycisnąć do jogurtu, dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki.
- Przecier wymieszać z cukrem, bazylią i papryczką chilli dodać oliwę, odstawić.
- Warzywa pokroić w kostkę. Sałatę podzielić na mniejsze części.
- Kurczaka usmażyć na tłuszczu.
- Placki tortilli podgrzać w piekarniku (lub na patelni). Mięso i warzywa ułożyć na ciepłych plackach. Polać sosem jogurtowym i pomidorowym. Dodać pokrojoną fetę i oliwki. Placki zawinąć tak by jeden z brzegów był otwarty. Smacznego.