Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Biff Lindström, to szwedzki przysmak, czyli kotlety mielone na sposób skandynawski. Biff Lindström występuje w różnych wariacjach - nasz przepis jest jednak najprostszy i najmniej pracochłonny.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 posiekana cebula,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 1 jajko,
- 4 łyżki drobno pokrojonych konserwowych buraków lub w zalewie octowej na słodko,
- 2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych,
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy. Kroimy drobno buraki i ogórki. W niektórych przepisach pojawiają się buraki tarte - trzeba się napracować i nabrudzić, a nie zmienia to smaku potrawy. Gdy nie mamy dostępu do konserwowych buraków, możemy skorzystać z ugotowanych.
- Dodajemy mięso i pozostałe składnki, doprawiamy przyprawami, wszystko mieszamy i formujemy kotlety. Dokładnie tak samo jak zwykłe mielone. Smażymy na maśle po obu stronach.
- Kotlety pysznie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, ale także z puree z gałką muszkatołową i sałatką z ogórków kiszonych z cebula i oliwą.
- Uwaga, jest to danie domowe, nie wygląda na tyle ładnie, by podawać je na uroczystym przyjęciu. Mimo to jest pyszne!