Sakiewki z kurczaka z porami - delikatny i odświętny obiad dla rodziny [BEZ SMAŻENIA]
2021-03-29
średni
25 min
4
Sakiewki z kurczaka z porami są jednocześnie daniem niezwykle delikatnym, rozpływającym się w ustach, a zarazem o odświętnym charakterze. Można je podać podczas uroczystości i obiadów, do których zasiadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zaletą tego dania jest to, że mięso i pory są gotowane, można je podać osobom unikającym smażonych dań oraz na diecie niskokalorycznej.
SKŁADNIKI
- 5 piersi kurczaka (po 15 dag)
- por (30 dag)
- jajko
- 10 dag białego sera
- łyżka oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- kilka listków bazylii
- kilka źdźbeł szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora umyj starannie, białą część pokrój w talarki.
- Zmiel 1 pierś kurczaka, zmiksuj z jajkiem, białym serem i połową ziół. Farsz przypraw solą i pieprzem.
- Pozostałe piersi kurczaka pokrój na kotlety, posmaruj farszem, zwiń w roladki i przyszpil wykałaczką.
- Na wkładce do gotowania rozłóż warstwę porów, połóż mięso, skrop octem i oliwą.
- Gotuj 20–25 minut.