Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem: przepis na chrupiące kartofle z piekarnika

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem: przepis na chrupiące kartofle z piekarnika
Autor: Shutterstock Ziemniaki w brytfannie z czosnkiem, rozmarynem i ostrą papryczką przygotowanie do pieczenia
łatwy
30 min
4

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem zaspokoją Twój apetyt na frytki, ale na nowym, wyższym poziomie. Oto przepis na chrupiące kartofle z piekarnika. Ziemniaki pełne smaku i pasji!

Ziemniaki moja miłość

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki. 

Jak odchudzić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku

Ziemniaki pieczone w mundurkach

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków o cienkiej skórce, przeznaczonych do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 duża główka czosnku lub 2 mniejsze
  • 2-3 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 ostra papryczka, pozbawiona pestek i drobno posiekana lub 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach (opcjonalnie)
  • 1 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na połówki lub ćwiartki. 
  • Zagotować wodę, dodać ziemniaki i blanszować je 5 minut. Ziemniaki odcedzić. 
  • Główkę czosnku podzielić na ząbki i lekko zgnieść, naciskając każdy płaską stroną ostrza noża. 
  • Rozmaryn posiekać na mniejsze kawałki, aby uwolnić olejki eteryczne. Suszony rozetrzeć w palcach. 
  • Ziemniaki przełożyć do brytfanny, skropić olejem, posypać ząbkami czosnku, posiekanym rozmarynek i jeśli lubisz pikantne potrawy, posiekaną papryczką. Posyp solą. Wszystko wymieszaj razem, aby ziemniaki pokryte były tłuszczem i przyprawami.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w 200°C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej