Risotto z rydzami i karczochami: łatwy przepis na wykwintne danie

Risotto z rydzami i karczochami: łatwy przepis na wykwintne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wykwintne risotto z rydzami i karczochami podane z kieliszkiem wina

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto z rydzami i karczochami to wykwintne danie na elegancką kolację. Można w nim wykorzystać świeże lub mrożone rydze oraz karczochy z puszki. Efekt końcowy będzie zdumiewająco pyszny. Koniecznie spróbujcie! 

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 5 łyżek masła

  • 150-200 g świeżych lub mrożonych rydzów

  • 1 puszka karczochów w kwaśnej zalewie, 240 g osączeniu

  • 200 g ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego i kleistego

  • 80 ml (pół kieliszka) białego wina

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • 5 łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże rydze dokładnie oczyścić nożykiem lub szczoteczką z piasku i listków. Większe kapelusze pokroić na 1/2 cm plasterki. mniejsze pozostawić w całości.

  • Cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę).

  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.

  • Rydze dodać do zeszklonej cebuli, przykryć i dusić razem przez 3-5 minut. 

  • Dodać osączone karczochy i dusić jeszcze 1 minutę. 

  • Na patelnię wsypać ryż i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem.

  • Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje.

  • Następnie wlać małą łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać.

  • Wlewać po łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje.

  • Gotować tak przez około 17 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Jeśli osiągnie się ten stan, przerwać gotowanie, nie ma potrzeby zużyć całego bulionu.

  • Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).