Pomidory zapiekane z rozmarynem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pomidory i zioła tworzą udane związki. Zapiekane pomidory ujawniają pełnię swojego smaku dostarczają też wiecej likopenu niż surowe. Spróbuj więc pomidorów zapiekanych z rozmarynem!
SKŁADNIKI
- 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
- trzy ząbki czosnku
- świeży rozmaryn - dwie, trzy gałązki
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz
- 6 kawałków mozzarelli (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyj, od góry nakrój na krzyż (włóż palec, żeby ciut rozszerzyć otwór).
- Posiekaj rozmaryn, czosnek, dodaj sól, pieprz, oliwę i dobrze zmieszaj (najlepiej w moździerzu, wtedy rozmaryn "puści" intensywny aromat).
- Pomidory natrzyj z zewnątrz oliwą, do nacięć włóż rozmarynowy farsz (możesz dodać też kawałeczek mozzarelli).
- Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.