Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Najprostszy przepis na makaron ze szparagami jest najlepszy, gdyż pozwala w pełni cieszyć się smakiem tych wiosennych nowalijek. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią proste dania, bez nadmiaru składników.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 op. makaronu (np. penne) - 500 g
- natka pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Łodygi pokrój w poprzek po skosie na kawałki długości 2 centymetrów. Czubki pozostaw w całości.
- Zagotuj wodę na makaron. Posól obficie. Szparagi gotuj na parze przez 3-4 minuty. Jednocześnie tym samym garnku ugotuj makaron.
- Czosnek i natkę posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
- Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię i podsmaż na niej czosnek. Dodaj sok z cytryny i zdejmij patelnię z ognia.
- Dodaj odcedzony makaron i szparagi, wymieszaj.
- Podawaj posypane natką i startą skórką z cytryny.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?