Jadalne kwiaty. Jak zrobić smażone kwiaty cukinii?

Jadalne kwiaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażone kwiaty  cukinii to danie nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektowne, choć dość pracochłonne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia jest takim warzywem, którego kwiaty są równie dobre jak owoce. W krajach śródziemnomorskich tradycja przyrządzania z nich potraw jest długa, a sposobów wiele. W Polsce od kilku sezonów też można już kupić kwiaty cukinii. Warto ich spróbować. Podajemy przepis na smażone kwiaty cukinii.

Składniki

  • 15-20 kwiatów

  • olej do smażenia

  • FARSZ:

  • 250 g twarożku ricotta

  • 5 filecików anchois

  • łyżka bazylii

  • łyżka oregano

  • łyżka tymianku

  • mielony pieprz

  • CIASTO:

  • 30 dag mąki

  • szczypta soli

  • szklanka mleka

  • szklanka gazowanej wody mineralnej

  • 2 jajka

  • mielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kwiatów usunąć słupki kwiatowe.

  • Wymieszać twarożek z posiekanymi anchois, ziołami i pieprzem. Nie solić, bo anchois są słone.

  • Kielichy napełnić farszem używając małej łyżeczki, delikatnie zacisnąć.

  • W misce wymieszać mikserem lub trzepaczką składniki ciasta.

  • Kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Wyjmować po kilkukrotnym obróceniu. Położyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło.

Ocena: 0