Gołąbki dla wegetarian. Jak zrobić gołąbki z niemięsnym nadzieniem?

Gołąbki dla wegetarian

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Utarło się, że robi się je z nadzieniem mięsnym lub ryżowo-mięsnym, jednak kiedyś farsze były bardziej urozmaicone i bezmięsne. Podajemy kilka przepisów na gołąbki, z których nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

W starych przepisach można znaleźć informacje, że do gołąbków używano kapustę kiszoną w główkach. Może jeszcze gdzieś tak kisi się kapustę, ale do gołąbków wykorzystujemy białą lub włoską kapustę. Gołąbki z włoskiej kapusty są delikatniejsze w smaku i krócej się robią. Kapustę przygotowuje się tak samo – obgotowujemy główkę w osolonym wrzątku (włoską krócej) i przed zawijaniem ścinamy żyłę głąba, dno garnka czy brytfanki wykładamy liśćmi kapusty.  
Gołąbki można też gotować na dwa sposoby – dusić w garnku lub piec w piekarniku (w tej drugiej wersji podpieczona kapusta dodaje potrawom smaku, niezależnie od tego, jaki jest ich farsz).

Polecamy: Gołąbki z kapusty włoskiej z kurkami (danie bezmięsne)

Gołąbki z kaszą jaglaną i gryczaną

Ugotować kasze zgodnie z przepisem i wymieszać w proporcji 2 części kaszy jaglanej, jedna część kaszy gryczanej. Dla smaku można dodać posiekane i podsmażone pieczarki (woda w nich musi być całkowicie odparowana) lub paprykę. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, pieprz, sól i dobrze wyrabiamy masę. Zawijamy gołąbki, podlewamy je wodą z gotowania kapusty i wstawiamy do gorącego piekarnika osłonięte z góry niepotrzebnymi liśćmi kapusty lub foliąaluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Można też je dusić w garnku. Najlepiej smakują polane sosem grzybowym.

Polecamy także: Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem 

Gołąbki z ziemniakami (tzw. wiejskie)

Potrzebujemy 1 kg startych surowych ziemniaków i 35 dkg ugotowanych. Surowe ziemniaki odciskamy z wody, gotowane przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy 2-3 drobno posiekane podsmażone cebule, 5 dkg kaszy krakowskiej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, zawijamy gołąbki i wstawiamy do piekarnika. Jeszcze lepiej smakują następnego dnia odsmażone według tradycji na smalcu, ale może być olej lub oliwa. Można je też podawać z różnymi sosami (np. pomidorowy, grzybowy).

Wypróbuj: Gołąbki z nadzieniem szpinakowo-orzechowym

Gołąbki z ryżem i grzybami

Ryż (w torebkach lub luzem) gotujemy o połowę krócej od zalecanego czasu. Na 25 dkg ryżu, potrzebujemy ok. 5 dkg grzybów suszonych. Grzyby moczymy, gotujemy, odsączamy i drobno siekamy, zachowując wywar. Podsmażamy na maśle 2-3 posiekane w kostkę cebule. Wszystkie składniki mieszamy dodając 1 jajko. Zawijamy gołąbki i ciasno układamy w naczyniu do pieczenia lub gotowania i zalewamy wywarem z grzybów (w razie czego uzupełniamy go wrzątkiem). Mogą być podawane w sosie własnym lub odsmażane.

Wypróbuj także: Gołąbki z kapusty pekińskiej z farszem z soczewicy i grzybów

Ocena: 2,9