Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską

Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie popularne kantońskie danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne, jak większość potraw kuchni chińskiej. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej warzywa smażyć w woku, jednak jeśli nie nim nie dysponujemy, jarzyny można usmażyć w na patelni lub w rondlu.

Składniki

  • 0,5 kg niedużych bakłażanów

  • 1 mała kapusta pekińska

  • 1 garść fasolki szparagowej

  • 1 czerwone chili

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • grubo mielony pieprz syczuański

  • 3 łyżki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki sosu hoisin

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

  • 1 łyżka octu winnego

  • 0,5 pęczka bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać, chyli poczyścić z nasion i pokroić.

  • Bakłażany umyć i pokroić w dość grube plastry, fasolka oczyścić i pokroić na pół, kapustę umyć i pokroić grubo.

  • Rozgrzać wok lub patelnię i zrumienić migdały, przełożyć do miski.

  • W tym samym woku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodać bakłażany i fasolę, a gdy zmiękną wrzucić kapustę.

  • Gdy liście kapusty zwiotczeją dodać bulion, sosy i ocet, przyprawić pieprzem. Chwilę podgrzewać, po czym zdjąć z ognia.

  • Potrawę przełożyć na talerze. Danie można posypać posiekanymi migdałami lub sezamem.

Ocena: 5