Aromatyczne pieczarki smażone z cebulką - idealny dodatek do obiadu

Aromatyczne pieczarki smażone z cebulką - idealny dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczne pieczarki smażone z cebulką - to idealny dodatek do dań mięsnych, a także do klusek i makaronów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczne pieczarki smażone z cebulką to idealny ciepły dodatek do kotletów schabowych czy mielonych, świetnie smakuje z nimi także pieczony kurczak. Przepysznie podkręcą smak kopytek, a także doskonale pasują do makaronu. Sekretem tego dania jest to, że pieczarki mają się usmażyć, a nie udusić, dlatego potrzebują sporego ognia i naszej uwagi.

Składniki

  • 500 g pieczarek - najlepsze będą małe, które smażymy tylko po dokładnym umyciu, bez obierania ze skórki i krojenia

  • 1 spora cebula

  • 3 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

  • można dodać także pół łyżeczki tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki dokładnie myjemy, gdy są małe - pozostawiamy je w całości, duże kroimy w plasterki około 1 cm grubości. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

  • Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na dużym ogniu, do momentu, aż puszczą wodę. Wtedye przekładamy je na durszlak i odcedzamy z nadmiaru soku.

  • Na patelni na 2 łyżkach masła smażymy do zeszklenia pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy odsączone pieczarki. Smażymy na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pieczarki dobrze się przysmażą, nabiorą złocistego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ocena: 3
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.