Aromatyczne grzyby z ziemniakami na bezmięsny obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Leśne grzyby nie potrzebują specjalnych dodatków aby smakować rewelacyjnie. Same są smaczne i niezwykle aromatyczne. Potrafią nadąć najzwyklejszym potrawom niespotykanego charakteru. Podajemy przepis na grzyby z ziemniakami.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
SKŁADNIKI
- 0,5 kg świeżych grzybów
- 0,75 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 3 pomidory
- odrobina mąki
- natka pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone grzyby udusić razem z oliwą na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, oprószyć mąką i zrumienić na tłuszczu.
- Ziemniaki dodać do grzybów i dusić razem 10 min.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i udusić na niewielkiej ilości oliwy. Przetrzeć przez sito i dodać do potrawy.
- Podawać posypane posiekaną natką.