Ciasteczka prosiaczki z powidłami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Ciasteczka prosiaczki to pyszne chrupkie przekąski nadziewane powidłami śliwkowymi. Z pewnością przypadną do gustu dzieciom, ale dorosłym też polecamy, bo są naprawdę smaczne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g masła
 - 500 g mąki
 - 1 jajko
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 180 g śmietany 12%
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - kilka łyżeczek powideł śliwkowych
 - kilkanaście rodzynek lub suszonych jagód
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło i zagnieść, po czym dodać 3 żółtka i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto.
 - Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i na każde ciasto wyciąć: szklanką (głowa świnki) 2 kółka, kieliszkiem (ryjek) 1 i nożem 2 trójkąty (uszy).
 - Na połowę dużych kółek nałożyć powidła, przykryć drugim dużym kółkiem i skleić boki białkiem jaja. W małych kółkach zrobić słomka dwie dziurki, od spodu posmarować je białkiem i przykleić ryjek do głowy. Na końcu dokleić uszka a w miejsce oczek wcisnąć rodzynki lub suszone jagody.
 - Piec 20 min. w temperaturze 180 st. C.