Szybka tarta z brzoskwiniami: sprawdzony przepis

Szybka tarta z brzoskwiniami: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową - łatwa do przygotowania

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybka tarta z brzoskwiniami to doskonały deser. Tarta z brzoskwiniamidla leniwych oczywiście może być zrobiona z gotowego spodu do tortów. Dłuższa wersja przygotowania tarty brzoskwiniowej wymaga od nas zagniecenia ciasta. Jest to może trochę bardziej pracochłonne, ale na pewno smaczniejsze.

Składniki

  • 130 g mąki

  • 80 g masła

  • szczypta soli

  • 1,5 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • 1 puszka brzoskwiń

  • 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa

  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę połączyć z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, dodać sól i cukier. Rozetrzeć palcami dodać jajko, ugnieść ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę.

  • Galaretkę wykonać według przepisu (można zmniejszyć ilość wody) i wstawić do lodówki.

  • Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę (24 cm). Zdjąć wierzchni papier, odwrócić, wyłożyć do formy i odkleić drugi papier. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku. Najlepiej okryć je folią aluminiową i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez około 12 minut. Wyjąć i ostudzić.

  • Tartę posmarować dżemem. Brzoskwinie pokroić na plasterki poukładać na wierzchu i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

Ocena: 4