Ciasto z rabarbarem: biszkoptowy placek z kawałkami rabarbaru

2021-03-29
AJ
Ciasto z rabarbarem: biszkoptowy placek z kawałkami rabarbaru
Autor: Shutterstock Ciasto z rabarbarem to przysmak typowy dla wiosny i wczesnego lata.
łatwy
35 min
4

Do końca czerwca można cieszyć się cierpko-słodkim smakiem rabarbaru. Obok kompotów największą popularność zyskały rabarbarowe ciasta, placki, babeczki. Wilgotny biszkopt z dużymi kawałkami rabarbaru to obowiązkowa pozycja w sezonowym menu. Wypróbuj nasz przepis na ciasto z rabarbarem.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru (może być cukier puder, wtedy trochę mniej)
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kłącza rabarbaru pokrojone w kawałki ok. 3-4 cm
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Kiedy cząsteczki cukru nie będą już wyczuwalne dodaj mąkę, masło i proszek do pieczenia. Ucieraj mikserem do idealnego połączenia składników.
  • Białka ubij na sztywną pianę (dodaj szczyptę soli, a piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C.
  • Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu układaj kawałki rabarbaru tak, żeby zakryć całą powierzchnię.
  • Piecz ciasto ok. 40 min. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone (jeśli nie przykleja się do patyczka, to możesz wyjmować je z piekarnika).
  • Kiedy placek nie będzie już gorący oprósz go cukrem pudrem. Smakuje dobrze na ciepło i po ostygnięciu.
AJ