Ciasto z rabarbarem: biszkoptowy placek z kawałkami rabarbaru
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Do końca czerwca można cieszyć się cierpko-słodkim smakiem rabarbaru. Obok kompotów największą popularność zyskały rabarbarowe ciasta, placki, babeczki. Wilgotny biszkopt z dużymi kawałkami rabarbaru to obowiązkowa pozycja w sezonowym menu. Wypróbuj nasz przepis na ciasto z rabarbarem.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru (może być cukier puder, wtedy trochę mniej)
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 75 g rozpuszczonego masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kłącza rabarbaru pokrojone w kawałki ok. 3-4 cm
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Kiedy cząsteczki cukru nie będą już wyczuwalne dodaj mąkę, masło i proszek do pieczenia. Ucieraj mikserem do idealnego połączenia składników.
- Białka ubij na sztywną pianę (dodaj szczyptę soli, a piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C.
- Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układaj kawałki rabarbaru tak, żeby zakryć całą powierzchnię.
- Piecz ciasto ok. 40 min. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone (jeśli nie przykleja się do patyczka, to możesz wyjmować je z piekarnika).
- Kiedy placek nie będzie już gorący oprósz go cukrem pudrem. Smakuje dobrze na ciepło i po ostygnięciu.