Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą

Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto CYGANKA- pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Cyganka to przepyszne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu. Pomiędzy jego blatami znajdziemy delikatny, aksamitny i słodki krem budyniowy, którego smak przełamuje masa z wiśniowej konfitury o delikatnym, kwaskowym posmaku.

Składniki

  • 8 średnich jajek

  • 100 g mąki

  • 250 g cukru

  • 4 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  •  

  • Krem:

  • 2 szklanki mleka

  • 1 kostka masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

  •  

  • Masa wiśniowa:

  • 2 słoiki konfitury wiśniowej

  • 0,5 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.

  • Oddzielić białka od żółtek.

  • Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając.

  • Gdy białka i cukier połączą się dodawać po jednym żółtku.

  • Na koniec do masy dodać połączone suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.

  • Piec w 170 st. C przez 25 minut. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.

  • Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i wymieszać z konfiturą wiśniową, odstawić do stężenia.

  • Ugotować gęsty budyń na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i połączyć z utartym masłem.

  • Na biszkoptowy spód wyłożyć krem, a na krem warstwę tężejącej galaretki. Przykryć drugim blatem. Wierzch udekorować polewą czekoladową.

Ocena: 2,5