Miodownik - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc
2021-03-29
średni
60 min
4
Kto nie przepada za twardym mazurkiem, zakocha się w miodowniku. To ciasto składa się z trzech kruchych placków przełożonych masą mleczno-maślaną. Pachnie miodem, wanilią, orzechami, rumem. Jednym słowem - pycha!
SKŁADNIKI
- 50 dag oraz 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 350 g masła (1 i 3/4 kostki)
- 5 łyżek miodu naturalnego
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 ml rumu
- 30 dag orzechów włoskich
- opakowanie cukru wanilinowego lub pół łyżeczki esencji waniliowej
- 10 dag cukru pudru
- opakowanie gotowej polewy czekoladowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 50 dag mąki przesiej przez sito do dużej miski. Połącz z cukrem, 3/4 kostki miękkiego masła, jajkami, 2 łyżkami miodu i mleka oraz sodą oczyszczoną. Zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto, po wyjęciu z lodówki, podziel na trzy części. Dwie odłóż na chwilę, jedną rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu skrop rumem.
10 dag masła rozpuść w rondlu, połącz z resztą cukru i miodu oraz z posiekanymi orzechami.
Dwie pozostałe części ciasta rozwałkuj i przełóż na dwie blachy z papierem do pieczenia. Na każdym cieście ułóż masę orzechową. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Resztę mleka zagotuj w garnuszku. Wsyp 3 łyżki mąki oraz cukier wanilinowy (lub dodaj esencję wanilii). Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika.
Pozostałe masło utrzyj z cukrem pudrem. Powoli dodawaj przestudzoną masę mleczną. Utrzyj na krem.
Upieczone placki przełóż kremem mleczno-maślanym. Zacznij od ciast z orzechami. Skończ na placku z rumem. Wstaw miodownik na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.