Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

2021-03-29
Ludmiła Stawska
Weizenbrot
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Weizenbrot to prosty chleb pszenny w stylu rustykalnym. Skręcone bochenki, chrupiące z wierzchu, puszyste w środku są bardo popularne w Niemczech. Dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze chleb nabiera lekko kwaśnego smaku. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie wymaga wyrabiania i długotrwałego zagniatania. Wystarczy oddać głos naturze, a drożdże napowietrzą ciasto, gluten sam się uwolni i podczas pieczenia zamieni się w pyszny chleb o doskonałej strukturze. 

 

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 750
  • 360 g wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 torebka drożdży suszonych (7 g) lub 25 g świeżych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamieszać wszystko łyżką w głębokim naczyniu. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godz.
  • Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Nie wyrabiać, nie zagniatać, nie dotykać.
  • Przeciąć na pół, każdą część skręcić wzdłuż dłuższej osi i położyć na blasze wyłożonej papierem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 45 min. W tym czasie nie otwierać. Następnie wyjąć na deskę do wystudzenia.
Ludmiła Stawska