Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Topinambur w smaku przypomina ziemniaka, ale ma bardziej orzechowy smak. Warto przywrócić do łask to nieco zapomniane warzywo, gdyż jest niedrogie, łatwe w uprawie i ma wiele kulinarnych zastosowań, na przykład: domowy chleb z czarnuszką. Na ciepło z masłem koperkowym to idealny śniadaniowy przysmak.
Gdy chleb po puknięciu wydaje głuchy odgłos, oznacza, że jest upieczony.
Zobacz, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego przydatność
SKŁADNIKI
- 300 g topinamburu
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 520 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
- 1/2 pęczka koperku
- 100 g masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Topinambur umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie (ok. 8 min), odcedzić i zrobić pure.
- Cukier rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
- Zaczyn wymieszać z puree z topinamburu, mąką, wodą, oliwą, szczyptą soli, wyrobić na gładko. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na godzinę, żeby wyrosło.
- Żaroodporne szklane naczynie z pokrywką wstawić na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do szklanej formy, posypać czarnuszką, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut aż do zrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyjąć z formy do ostygnięcia.
- Koperek drobno posiekać, wymieszać z masłem i szczyptą soli. Kromki chleba podawać jeszcze ciepłe, posmarowane masłem koperkowym.