Bułeczki drożdżowe z malinami: podajemy dobry przepis

Bułeczki drożdżowe z malinami: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Maja Kupiszewska

Bułeczki z malinami to przysmak zarówno dla dzieci, jak i dorosłych

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

W sezonie na maliny warto wykorzystać te smaczne owoce do domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić pyszne drożdżówki z malinami. To ciekawa alternatywa dla popularnych jagodzianek.

Składniki

  • 700 g mąki

  • 320 ml mleka

  • 2 jajka

  • 40 g masła

  • 8 łyżek cukru

  • szczypta soli

  • 30 g drożdży

  • maliny plus cukier (można dodać cukier z wanilią)

  • rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce zamieszaj rozkruszone drożdże z ciepłym mlekiem, kilkoma łyżkami mąki i cukru. Jak drożdże "ruszą" (po 10-15 minutach), dodaj resztę mąki, masło i sól, wyrób ciasto (na stolnicy albo mikserem). 

  • Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie - odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.

  • Gdy ciasto wyrośnie, rwij kulki ciasta (powinno wyjść ok. 18 bułeczek), uformuj placek, na środek wkładaj po kilka malin, posypuj cukrem i zlepiaj, tworząc okrągłą bułeczkę.

  • Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości - bułeczki jeszcze urosną! Pędzelkiem każdą bułkę posmaruj rozkłóconym jajkiem.

  • Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 15-20 min. Po upieczeniu możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Ocena: 0