Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky

Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mrożoną herbatę z whisky można przygotować z brzoskwiniami lub nektarynkami. 

Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky to orzeźwiający koktajli. Idealne połączenie owoców, naparu i niewielkiej ilości alkoholu. 

 

Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky to świetna propozycja na imprezę. Prosta w przygotowaniu i prawdziwie wystrzałowa w smaku.

 

Składniki na 6 porcji:

  • 5 torebek czarnej herbaty 

  • 3 szklanki gorącej wody 

  • 8 dużych kostek lodu

  • 1 szklanka zimnej wody

  • 2 szklanki pokrojonych drobno brzoskwiń 

  • 50 g cukru

  • 1 cytryna

  • whisky

  • lód 

  • kawałki brzoskwini i gałązki mięty do ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatę zaparzyć w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Brzoskwinie razem z cukrem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny rozdrobnić w blenderze na gładką pulpę. 

  • Połączyć herbatę z pulpą brzoskwiniową, dodać lód. Odstawić na pół godziny.

  • Do szklaneczek wrzucić lód i wlać po 50 ml whisky, uzupełnić mrożoną herbatą, ozdobić kawałkiem brzoskwini. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5