Caipirinha - brazylijski drink [PRZEPIS]
Caipirinha jest najpopularniejszym w Brazylii alkoholowym drinkiem, który świetnie sprawdzi się na imprezach. Przepis na caipirinhę jest bardzo prosty, a sukces przygotowania zależy od jakości wykorzystanych składników.
Polecamy przepisy na drinki: Klasyczne Mojito, Cosmopolitan, Margarita oraz Orzeźwiający drink z whisky
Z czego robi się caipirinhę?
Podstawa caipirinhi, cachaça, alkohol cieszący się ogromną popularnością w Brazylii, wytwarzana jest ze sfermentowanego soku trzcinowego. Ma wysoką zawartości alkoholu, od 38 do ponad 60 proc.! Najpopularniejsze marki, pod którymi można spotkać cachaçę, to Pitu i Canario. Alkohol ten dostępny jest również w dużych marketach i sklepach z alkoholami świata w Polsce, jednak obłożony wysoką marżą narzucaną przez handlowców. Butelka tego napoju o pojemności 0,7 litra kosztuje od 70 zł.
Caipirinha, w Polsce nazywana caipirinią, to jeden z najpopularniejszych drinków alkoholowych Brazylii. Przygotowuje się ją z brązowego cukru, limonki oraz wódki o nazwie cachaça. Drink cechuje się łagodnym, odświeżającym smakiem i aromatem, ale uwaga – szybko uderza do głowy, zwłaszcza w gorące dni. Ze względu na swoją moc caipirinha świetnie sprawdzi się podczas imprez.
Sprawdź także >>> Modne drinki na sylwestra i karnawał
SKŁADNIKI
- shaker
- 0,7 l cachaçy/ew. rumu
- 12 łyżek brązowego cukru
- 5 limonek pokrojonych w ćwiartki
- świeże listki mięty do przybrania
- kilogram skruszonego lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować caipirinhę, należy wycisnąć sok z limonek do dużego pojemnika, następnie umieścić w nim skórki z miąższem i wycisnąć resztę soku za pomocą moździerza.
- Dodać cukier, skruszony lód (tyle, żeby sięgał do połowy pojemnika), wlać cachaçę i zamieszać.
- Dodać resztę skruszonego lodu, rozlać do szklanek, a następnie przybrać listkami mięty i plasterkami limonki.