Tarta z salami - przepis na wytrawne ciasto

2021-03-29
tarta-z-salami-przepis-na-danie-krok-po-kroku.jpg
Autor: Shutterstock Salami - pyszny dodatek do wielu dań.
łatwy
30 min
4

Jeżeli myślałeś, że tarta może być tylko słodkim zakończeniem obiadu, to byłeś w błędzie. Tarty mogą być owocowe, czekoladowe, ale także serowe, czy jak w tym przypadku, z salami i pomidorami. Wykonana według tego przepisu na pewno będzie smakować wyśmienicie i pozwoli zaspokoić głód. Sprawdź, jak wykonać tartę z salami.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  •  
  • FARSZ:
  • 15 dag pikantnego salami
  • 15 dag żółtego, ostrego sera
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-3 pomidory
  • gałka muszkatołowa
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wykonanie tarty z salami rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, następnie mąkę siekamy z masłem.
  • Dodajemy jajko i pozostałe składniki.
  • Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj, że kruchego ciasta nie można zbyt długo wyrabiać. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Farsz. Ser i salami kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze sobą.
  • Koperek należy posiekać.
  • Pomidory sparzyć, a następnie obrać ze skórki.
  • Jajka wbijamy do miseczki - należy je rozkłócić (bić całe jajka i widelcem mieszać aż białko połączy się z żółtkiem).
  • Następnie do jajek dodajemy śmietanę. Całość mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy koperek, szczyptę gałki muszkatołowej i sól.
  • Przygotowaną wcześniej formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Ciasto układamy w formie i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 min.
  • Na zapieczonym placku ułóż warstwę salami z serem, a na niej pokrojone w plastry pomidory.
  • Całość zalej przygotowanym sosem.
  • Tartę z salamiwłóż ponownie do piekarnika na około 25 minut.