Sałatka warzywna: klasyczny przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sałatka warzywna to danie, które zazwyczaj gości na świątecznym stole. Możesz ją również przygotowywać wtedy, kiedy masz ochotę na pyszny i zdrowy posiłek.
SKŁADNIKI
- 4 marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- 1-2 duże jabłka /szara reneta/
- 1 cebula
- duży ogórek kiszony
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- 5-7 łyżek majonezu
- mała puszka groszku konserwowanego
- mała puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego, np. firmy CYKORIA
- szczypta papryki słodkiej
- opcjonalnie - czubata łyżeczka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je w słupki, a następnie gotujemy w małej ilości wody pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Po ugotowaniu kroimy w kostkę.
W czasie gdy warzywa się gotują, obieramy cebulę, jabłko i ogórka ze skórek i także kroimy je w kostkę.
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i papryką i do tak przygotowanej mieszanki wrzucamy ugotowane warzywa, cebulę z jabłkiem i ogórkiem oraz odsączone z zalewy groszek i kukurydzę.
Całość solimy do smaku, ozdabiamy natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem.