Tortilla: przepis na kukurydziane placki z czerwoną fasolą

2021-03-29
Milena Łakomska
Tortilla: przepis na elastyczne placki z farszem z fasoli
Autor: Shutterstock Tortille można nadziewać farszami z warzyw, mięsa, mieszanymi, a także owocami. Są tak samo uniwersalne jak polskie naleśniki
łatwy
45 min
4

Tortilla to kukurydziany elastyczny placek - danie, które potrafi być zarówno proste, jak i wyrafinowane, stworzone wręcz dla osób kreatywnych. Tortilla to specjał kuchni meksykańskiej. Można ją nadziewać dowolnie skomponowanym farszem, co stwarza 1000 możliwości podania.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • połowa kostki masła, smalcu lub margaryny (my rekomendujemy smalec)
  • sól
  • 1,5 szkl. wody
  • masło, olej lub smalec do smażenia
  •  
  • Farsz:
  • cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagniatamy ciasto i dzielimy je na porcje mieszczące się w dłoni. Odstawiamy na pół godziny.
  • Po upływie tego czasu każdą porcję należy rozwałkować na placek nie większy niż patelnia, której będziemy używać.
  • Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją tluszczem. Placki smażymy z dwóch stron.
  • Szykując farsz, najpierw należy obrać cebulę, pokroić ją w drobną kostkę i usmażyć na oliwie.
  • Następnie dodajemy odsączoną fasolę z puszki, czosnek, sól i pieprz do smaku.
  • Nakładamy farsz na placek, posypujemy żółtym serem i zwijamy.
  • Danie można podpiec w piekarniku, aby ser się rozpuścił, a placek zarumienił.
Milena Łakomska