Tortilla: przepis na kukurydziane placki z czerwoną fasolą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tortilla to kukurydziany elastyczny placek - danie, które potrafi być zarówno proste, jak i wyrafinowane, stworzone wręcz dla osób kreatywnych. Tortilla to specjał kuchni meksykańskiej. Można ją nadziewać dowolnie skomponowanym farszem, co stwarza 1000 możliwości podania.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
- połowa kostki masła, smalcu lub margaryny (my rekomendujemy smalec)
- sól
- 1,5 szkl. wody
- masło, olej lub smalec do smażenia
- Farsz:
- cebula
- puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagniatamy ciasto i dzielimy je na porcje mieszczące się w dłoni. Odstawiamy na pół godziny.
- Po upływie tego czasu każdą porcję należy rozwałkować na placek nie większy niż patelnia, której będziemy używać.
- Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją tluszczem. Placki smażymy z dwóch stron.
- Szykując farsz, najpierw należy obrać cebulę, pokroić ją w drobną kostkę i usmażyć na oliwie.
- Następnie dodajemy odsączoną fasolę z puszki, czosnek, sól i pieprz do smaku.
- Nakładamy farsz na placek, posypujemy żółtym serem i zwijamy.
- Danie można podpiec w piekarniku, aby ser się rozpuścił, a placek zarumienił.