Sprawdzony przepis na pszenne tortille
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tortille, czyli chrupiące placki z mąki pszennej (lub kukurydzianej), usmażone z obu stron na rozgrzanej metalowej płycie (patelni) bez dodatku tłuszczu są obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku i głównym składnikiem wielu narodowych potraw w Meksyku.
SKŁADNIKI
- • 20 dag mąki pszennej
- • łyżeczka soli
- • ok. 1/3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z solą, stopniowo dolewając wodę, zagnieć luźne ciasto. Podziel je na 8 części. Odstaw na 15 min., rozwałkuj na cienkie placki o średnicy ok. 15 cm.
- Smaż na gorącej patelni, dociskając drewnianą łyżką.
- Podawaj np. ze schłodzonym sosem meksykańskim (salsa mexicana) – gotowym lub domowym (1/2 kg pomidorów bez skóry zmiksuj z posiekaną cebulą i papryczką chilli, 2 łyżkami posiekanej natki kolendry, sokiem z 1 cytryny, przypraw solą i pieprzem).