Drożdżówki z kurkami: przysmak na piknik lub lunch w pracy

2021-03-29
Matka i syn gotują
drozdzowki-z-kurkami-przysmak-na-piknik-lub-lunch-w-pracy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Drożdżówki z grzybowym farszem idealnie nadają się na piknik lub lunch w pracy
średni
90 min
4

Kurki nadają się świetnie do faszerowania nimi naleśników, pierogów, a także wytrawnych drożdżówek. Takie bułeczki to idealna przekąska na wycieczkę lub piknik, smakować będą też jako danie na lunch w pracy.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 50 g mleka w proszku
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży
  • łyżeczka soli
  • 300 g kurek
  • średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • świeże liście rozmarynu
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól pieprz
  • świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami. Dodać sól i mieszać suche składniki.
  • Podgotować wodę tak, by była letnia. Wlać ją do suchych składników i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
  • Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę.
  • Przygotować farsz z kurek. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki umyć i osuszyć.
  • Na maśle podsmażyć doprawioną cebulkę. Po 3 minutach dorzucić kurki z ziołami i podduszać je kilka minut.
  • Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
  • Farsz przełożyć do pojemnika i ostudzić.
  • Do ostudzonego farszu dodać bułkę tartą i wymieszać.
  • Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Dzielimy je na 6 równych części.
  • Wystawić ciasto i uformować w kulki. Każdą z nich spłaszczyć dłonią i na środku położyć dwie łyżki farszu.
  • Zawinąć boki ciasta do środka.
  • Ułożyć drożdżówki na pergaminie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Posmarować wierzch bułeczki rozbełtanym jajkiem z wodą. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Matka i syn gotują