Czekolada z chili: przepis na walentynkowy duet afrodyzjaków. Pyszny i zniewalający!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Czekolada z chili jest słodka i ostra zarazem. Delikatna i ognista! Sprawdź, jak ją zrobić i przygotuj ten deser na walentynki. Zarówno czekolada, jak i chili to afrodyzjaki.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 125 ml słodkiej śmietanki (36%)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta chilli
- przyprawa do kawy i deserów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i śmietankę wlać do rondla. Ogrzewając powoli, doprowadzić do wrzenia.
- Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę i cukier, przyprawę do kawy i deserów oraz szczyptę chilli.
- Podgrzewać jeszcze ok. 10 min, uważać, aby czekolada się nie zagotowała.
Napój można podawać natychmiast po przygotowaniu, ale będzie bardziej aromatyczny, jeżeli zostanie schłodzony, a następnie przed podaniem jeszcze raz podgrzany.