Co to jest omlet grzybek? Grzybki wytrawne i na słodko
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Grzybki, czyli rodzaj ciasta, zostały wyparte przez omlety. Omlety grzybki są bardziej pracochłonne. Odróżnia je od zwykłego omletu ubite białko, które sprawia, że rośnie podczas smażenia, stąd ich nazwa. Grzybki są jednak bardziej sycące niż zwykłe omlety, a nadają się również na dania słodkie lub wytrawne.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól
- wybrane dodatki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na 1 jajko potrzebujemy 2 łyżki mąki. Najczęściej robi się dla 1 osoby omlet z 2 jajek. Nie robi się raczej grzybków większych niż na patelnię 24 cm, bo można mieć trudności z ich przewróceniem.
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtka dodajemy mąkę i mleko w takich ilościach, by uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany, dodajemy do niej szczyptę soli.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej żółtka, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Dobrze jest zmniejszyć ogień, by nie spalić masła i omletu. Gdy smażona strona nabierze brązowego koloru, przewracamy grzybka na drugą stronę. Trzeba też zazwyczaj dołożyć masła do smażenia.
- Na usmażonym grzybku można układać różne dodatki. Na słodko dobrze smakuje z owocami i polany syropem. Można też zrobić sos pieczarkowo-śmietanowy, warzywa w sosie pomidorowym czy szpinak z serem (żółtym, typu feta lub kozim).