Monika Olejnik, gwiazda TVN, jeszcze niedawno wypoczywała we Włoszech, zajadając się wybornymi makaronami. Jak sama przyznaje na Instagramie, dobry makaron nie może być rozgotowany, zawsze al dente, jak mawiają Włosi, czyli półtwardy, taki na ząb. Makaron w ten sposób ugotowany, zazwyczaj wystarczy gotować go około 1 minuty krócej niż wskazówki na opakowaniu. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi makaron lepiej wchłania sos, nabierając smaku.
Dlatego znana dziennikarka bojkotuje rozgotowane makarony. Jednocześnie poleca świetny przepis na świderki ze świeżym pesto i fasolką szparagową. Dodatek ziemniaków wzbogaca ten przepis o skrobia. Dzięki czemu to wyborne danie dla aktywnych fizycznie, dostarczające lekkostrawnych cukrów wolno uwalniających się do krwiobiegu oraz mnóstwo witamin, mikroelementów i antyoksydantów niezbędnych w diecie każdego człowieka.
Sezon na zieloną fasolkę szparagową trwa, warto skosztować włoskich przysmaków zachwalanych przez Monikę Olejnik. Pamiętajcie przestrogę znanej dziennikarki: nie wolno rozgotować makaronu!
Zobacz przepis Giuseppe i spróbuj samodzielnie przygotować to wyborne danie: Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami