Krem sułtański: deser z epoki PRL
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Krem sułtański na przełomie lat 60. i 70. XX w. był stałym punktem w każdej szanującej się kawiarni. Deser rozsławił słodko-gorzki film Janusza Kondratiuka "Dziewczyny do wzięcia" z 1972 r. Krem na bazie śmietany z dodatkiem kakao, rodzynek i rumu szybko podbił żołądki kawiarnianych bywalców. W początkowym okresie dobrobytu dekady Gierka rodzynki i kakao można było kupić w każdych delikatesach. Krem sułtański słodki, delikatny, kremowy, z nutą alkoholu zdobył wtedy dużą popularność.
Sprzęt AGD, RTV z dużymi rabatami? Sprawdź na Neonet promocje.
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- 100 g pokruszonych bezików
- 50 g rodzynek
- 50 ml rumu
- 3 łyżki kakao
- do dekoracji kilka czekoladowych patyczków, rurek waflowych albo kruchych ciasteczek; można też użyć świeżych owoców
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki namoczyć w rumie przez kilkanaście minut, a jeszcze lepiej poprzedniego wieczoru.
- W tym czasie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, odsączone rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Na dno pucharków wyłożyć ciemny krem, a następnie przy użyciu szprycy wyłożyć jasny.
- Na koniec udekorować pokruszonymi bezami i skropić lekko rumem, w którym moczyły się rodzynki.
- Z boku wbić czekoladowe patyczki, albo po dwie rurki, albo kruche ciasteczka.
- Podawać schłodzony.