Krem sułtański: deser z epoki PRL

2021-03-29
Krem sułtański: deser z epoki PRL
Autor: Shutterstock Krem sułtański można ozdobić w dowolny sposób. 
łatwy
20 min
4

Krem sułtański na przełomie lat 60. i 70. XX w. był stałym punktem w każdej szanującej się kawiarni.  Deser rozsławił słodko-gorzki film Janusza Kondratiuka "Dziewczyny do wzięcia" z 1972 r.  Krem na bazie śmietany z dodatkiem kakao, rodzynek i rumu szybko podbił żołądki kawiarnianych bywalców. W początkowym okresie dobrobytu dekady Gierka rodzynki i kakao można było kupić w każdych delikatesach. Krem sułtański słodki, delikatny, kremowy, z nutą alkoholu zdobył wtedy dużą popularność.

Sprzęt AGD, RTV z dużymi rabatami? Sprawdź na Neonet promocje.

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g pokruszonych bezików
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 3 łyżki kakao
  • do dekoracji kilka czekoladowych patyczków, rurek waflowych albo kruchych ciasteczek; można też użyć świeżych owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki namoczyć w rumie przez kilkanaście minut, a jeszcze lepiej poprzedniego wieczoru.
  • W tym czasie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  • Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, odsączone rodzynki i dokładnie wymieszać.
  • Na dno pucharków wyłożyć ciemny krem, a następnie przy użyciu szprycy wyłożyć jasny.
  • Na koniec udekorować  pokruszonymi bezami i skropić lekko rumem, w którym moczyły się rodzynki. 
  • Z boku wbić czekoladowe patyczki, albo po dwie rurki, albo kruche ciasteczka. 
  • Podawać schłodzony.