Koktajle z prosecco: przepisy na aperol spritz i bellini
Prosecco to ukochane wino Włochów. Jak twierdzą, pobudza apetyt nie tylko na kolację, ale także całonocną zabawę! Jakie drinki można przyrządzić z prosecco? Podajemy przepisy na aperol spritz i bellini w dwóch wersjach.
Spis treści
Aperol spritz
3 części prosecco
2 części aperola
1 część wody gazowanej
kostki lodu
pół plasterka pomarańczy
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, dolewamy do jej połowy schłodzone prosecco, następnie aperol (około 20 ml), dolewamy do końca szklanki wodę. Do podania dekorujemy plasterkiem pomarańczy.
Bellini z truskawką
truskawki (świeże lub mrożone)
prosecco
cukier
Przygotowanie:
Drink podajemy w wysokich kieliszkach. Truskawki miksujemy w pojemniku blendera, dodajemy tyle wina, ile otrzymaliśmy zmiksowanego musu z owoców. Dodajemy do smaku cukier i jeszcze raz mieszamy, by składniki się połączyły.
Bellini - wersja klasyczna
1 dojrzała brzoskwinia (ew. z puszki)
500 ml prosecco lub innego wina musującego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Miksujemy w blenderze obraną brzoskwinię na konsystencję musu. Dolewamy 1 szklankę wina musującego i mieszamy, by składniki się połączyły.. Dolewamy resztę wina i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy w wysokim kieliszku typu flute.