Koktajle z prosecco: przepisy na aperol spritz i bellini

2018-12-27 10:29

Prosecco to ukochane wino Włochów. Jak twierdzą, pobudza apetyt nie tylko na kolację, ale także całonocną zabawę! Jakie drinki można przyrządzić z prosecco? Podajemy przepisy na aperol spritz i bellini w dwóch wersjach.

letnie-koktajle-z-prosecco-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Musujące i delikatne w smaku prosecco to wino uwielbiane we Włoszech

Spis treści

  1. Aperol spritz
  2. Bellini z truskawką
  3. Bellini - wersja klasyczna

Aperol spritz

3 części prosecco

2 części aperola

1 część wody gazowanej

kostki lodu

pół plasterka pomarańczy

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, dolewamy do jej połowy schłodzone prosecco, następnie aperol (około 20 ml), dolewamy do końca szklanki wodę. Do podania dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

Bellini z truskawką

truskawki (świeże lub mrożone)

prosecco

cukier

Przygotowanie:

Drink podajemy w wysokich kieliszkach. Truskawki miksujemy w pojemniku blendera, dodajemy tyle wina, ile otrzymaliśmy zmiksowanego musu z owoców. Dodajemy do smaku cukier i jeszcze raz mieszamy, by składniki się połączyły.

Bellini - wersja klasyczna

1 dojrzała brzoskwinia (ew. z puszki)

500 ml prosecco lub innego wina musującego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Miksujemy w blenderze obraną brzoskwinię na konsystencję musu. Dolewamy 1 szklankę wina musującego i mieszamy, by składniki się połączyły.. Dolewamy resztę wina i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy w wysokim kieliszku typu flute.