Domowa ricotta: jak zrobić w domu słynny włoski serek?
2022-03-16
łatwy
20 min
4
Pyszna domowa ricotta, delikatny włoski serek z białek serwatkowych, to doskonały przepis dla poszukiwaczy nowych smaków. Ricottę można przygotowywać z dodatkami. Najsmaczniejsza jest z rukolą, ale można dodać koperek lub szczypiorek. Ricotta ze świeżymi ziołami ma krótszą trwałość, niż serek bez dodatków.
Polecamy również przepis na Placuszki z serkiem ricotta bez jajek
SKŁADNIKI
- około 6 litrów serwatki powstałej po wyrobie sera
- 1 litr pełnego mleka (wg uznania) dla lepszej wydajności
- około 50 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serwatkę i mleko wlać do jednego garnka. Podgrzać do temp. 93°C
- Odstawić z ognia i mieszając, powoli wlać ocet lub sok. Na powierzchni powinny pojawić się drobne kawałki białka.
- Delikatnie przelać całość na formę lub durszlak wyłożony chustą serowarską lub do chusty typu klinek i zawiesić lub pozostawić w formie do odsączenia na kilka godzin.
- Kiedy serwatka przestanie odciekać z sera, delikatnie go wykładamy na gęste sito wyłożone gazą lub do specjalnych foremek.
- Opcjonalnie można dodać soli do smaku, zioła i śmietanę, wymieszać i uformować np. w formie dla osiągnięcia pożądanego kształtu, schłodzić.
- Po kilku godzinach ser jest gotowy.
- Ser można przechowywać w lodówce, pod przykryciem do tygodnia.