Jak zrobić tortillę z ziemniaków? Przepis na hiszpański przysmak
2021-03-29
średni
30 min
4
Hiszpania to mieszanka smaków, aromatów i muzyki. Tortilla z ziemniaków, czyli tortilla de patatas, to właściwie danie bardziej zbliżone do omletu niż meksykańskiego przysmaku. Sprawdź, jak łatwo można zrobić hiszpańską tortillę ziemniaczaną.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 duże jajka
- 1/4 szkl. mleka
- czosnek
- 1 cebula
- natka pietruszki (pęczek)
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki (lub półplasterki). Cebulę pokrój na drobne piórka.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż ziemniaki i cebulę oraz posiekany czosnek, posyp odrobiną pietruszki.
- Smaż na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (nie doprowadzaj do ich zarumienienia).
- Usmażone ziemniaki przełóż do miski, dodaj roztrzepane z mlekiem, doprawione solą i pieprzem jajka.
- Rozgrzej oliwę na patelni, wlej masę jajeczną z ziemniakami i smaż, aż się zetnie. Lekko podważ.
- Aby przewrócić tortillę, najlepiej użyć do tego talerza, tak by nie złamać tortilli: połóż na niej talerz, odwróć patelnię. Kiedy placek znajduje się na talerzu, na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i zsuń omlet nieusmażoną częścią do dołu.
- Smaż chwilę, tak by tortilla się zarumieniła. Gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?