Pierniczki całuski - tradycyjny przepis

2021-03-29
Wojciech Dobrzański
Pierniczki całuski
Autor: Shutterstock Pierniczki na jeden kęs można dowolnie dekorować. 
łatwy
40 min
4

Pierniczki całuski  nie tylko pięknie się nazywają, ale tez doskonale smakują. Każdy z nich ma w sobie zatopiony migdał - po upieczeniu  chrupiący i delikatny. Przepis na pierniczki całuski jest stary i tradycyjny - sprawdzony przez kilka pokoleń.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Pierniczki na choinkę, Pierniczki toruńskie oraz Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem.

Sprawdź również >>> Pierniczki - Świąteczny raj dla podniebienia

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • łyżka przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon, goździki) lub domowa mieszanka przypraw do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • garść migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód wlewamy do niedużego garnka, dodajemy masło oraz cukier puder i podgrzewamy mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.
  • Do masy dodajemy przesianą mąkę, jajko, sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera - około 10 minut (powinniśmy uzyskać gładkie, jednolite ciasto).
  • Odstawiamy do schłodzenia, ale nie wstawiamy do lodówki.
  • Migdały parzymy wrzątkiem i pozbawiamy łupinek.
  • Ciasto wyjmujemy na stolnicę i dobrze podsypując mąką chwilę wyrabiamy - powinno ładnie odchodzić od dłoni.
  • Następnie rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 0,5cm i wykrawamy ulubione kształty.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Tak przygotowane pierniczki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdym układamy połówkę migdała i smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody.
  • Pierniczki pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15 minut.
  • Po ostygnięciu ciasta dekorujemy domowym lukrem lub innymi ozdobami. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.
Wojciech Dobrzański