Pierniczki całuski - tradycyjny przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pierniczki całuski nie tylko pięknie się nazywają, ale tez doskonale smakują. Każdy z nich ma w sobie zatopiony migdał - po upieczeniu chrupiący i delikatny. Przepis na pierniczki całuski jest stary i tradycyjny - sprawdzony przez kilka pokoleń.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Pierniczki na choinkę, Pierniczki toruńskie oraz Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem.
Sprawdź również >>> Pierniczki - Świąteczny raj dla podniebienia
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 2 jaja
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej
- łyżka przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon, goździki) lub domowa mieszanka przypraw do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- garść migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód wlewamy do niedużego garnka, dodajemy masło oraz cukier puder i podgrzewamy mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.
- Do masy dodajemy przesianą mąkę, jajko, sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera - około 10 minut (powinniśmy uzyskać gładkie, jednolite ciasto).
- Odstawiamy do schłodzenia, ale nie wstawiamy do lodówki.
- Migdały parzymy wrzątkiem i pozbawiamy łupinek.
- Ciasto wyjmujemy na stolnicę i dobrze podsypując mąką chwilę wyrabiamy - powinno ładnie odchodzić od dłoni.
- Następnie rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 0,5cm i wykrawamy ulubione kształty. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Tak przygotowane pierniczki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdym układamy połówkę migdała i smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody.
- Pierniczki pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15 minut.
- Po ostygnięciu ciasta dekorujemy domowym lukrem lub innymi ozdobami. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.