Szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Szpinak zawiera dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, jest też dobrym źródłem kwasu foliowego. Czosnek poprawia odporność i ma działanie przeciwgrzybicze, a migdały - dobre źródło witamin z grupy B - zapewnią piękne włosy i paznokcie. 1 porcja zawiera około 90 kalorii. Wypróbuj przepis na szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg świeżego szpinaku
 - 3 łyżki płatków migdałowych
 - ząbek czosnku
 - łyżka masła
 - szklanka ugotowanego makaronu kokardki
 - gałka muszkatołowa
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Listki szpinaku przebrać, starannie opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować, osączyć na sicie.
 - Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak i makaron, oprószyć gałką, dodać czosnek.
 - Podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać płatkami migdałowymi.