Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki [przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Lato i jesień to sezon na świeże grzyby. Choć największą popularnością cieszą się kurki i borowiki, warto zainteresować się też podgrzybkami - aromatycznymi i wszechstronnymi kulinarnie. Proponujemy przepis na risotto z podgrzybkami, czyli danie z wyraźną włoską nutą.
SKŁADNIKI
- 30 dag ryżu arborio (lub innego do risotto)
- 50 dag podgrzybków
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 litr gorącego wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- opcjonalnie: natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać. W dużej patelni o wysokich brzegach (ewentualnie w rondlu) rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać 2-3 łyżki wody, wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę wywaru.
- Gdy bulion odparuje, dodać kolejną porcję. Mieszać, aby danie się nie przypaliło. Powtarzać mieszanie, dolewanie i odparowywanie, aż ryż będzie al dente - lekko twardy w środku, a kremowy na zewnątrz.
- Grzyby warto przygotować wcześniej, ponieważ gotowanie ryżu jest dość absorbujące: oczyścić podgrzybki, wypłukać, drobno posiekać i dusić ok. 15 min na osobnej patelni z łyżką oliwy.
- Kiedy ryż w risotcie jest już prawie al dente, dodać przygotowane wcześniej grzyby i zamieszać. Posypać parmezanem i odstawić na 2-3 minuty. Można też przyprawić natką pietruszki.