Aromatyczna kasza gryczana z podgrzybkami [przepis]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Latem i jesienią w lasach pojawiają się różnorodne grzyby, w tym podgrzybki. Wyróżniają się wspaniałym aromatem, a w towarzystwie kaszy zamieniają się w pożywne danie obiadowe. Sprawdź, jak przygotować sycącą kaszę gryczaną z podgrzybkami.
SKŁADNIKI
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 50 dag kg podgrzybków
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Grzyby oczyścić, umyć. Cebule pokroić. podsmażyć na oleju na patelni, dodać do nich pokrojone podgrzybki i dusić, aż będą miękkie.
Dodać sól, pieprz, majeranek, na końcu wlać mleko i podgotować, aż się zredukuje do gęstego sosu.
Kaszę gotować w osolonej wodzie 15 minut. Podawać z grzybami z sosem.