Wegańska potrawka z ciecierzycy i soczewicy: łatwy przepis

2021-03-29
Marek Lewoc
Wegetariańska potrawka z ciecierzycy i soczewicy: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciecierzyca i soczewica to cenne źródła białka roślinnego oraz błonnika
łatwy
50 min
4

Ciecierzyca i soczewica to cenne źródła białka roślinnego. Nic zatem dziwnego, że są popularne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Pyszna potrawka z ciecierzycy i soczewicy zachwyci jednak także mięsożerców. Podajemy łatwy, sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 250 g ziemniaków
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pomidor lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • oliwa lub olej
  • przyprawy: sól, imbir, curry, kumin, kurkumę i garść świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na łyżce oleju lub oliwy. Dodajemy starty imbir i czosnek oraz przyprawy.
  • Po minucie dodajemy pokrojonego pomidora lub koncentrat, a po kilku kolejnych minutach pokrojone w małą kostkę ziemniaki.
  • Całość solimy i zalewamy 3 szklankami wody. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy soczewicę, a po 10 minutach ciecierzycę.
  • Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą. Ta sycąca potrawa z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.
Marek Lewoc