Wegańska potrawka z ciecierzycy i soczewicy: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Ciecierzyca i soczewica to cenne źródła białka roślinnego. Nic zatem dziwnego, że są popularne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Pyszna potrawka z ciecierzycy i soczewicy zachwyci jednak także mięsożerców. Podajemy łatwy, sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 250 g ziemniaków
- 150 g czerwonej soczewicy
- 350 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duży pomidor lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- oliwa lub olej
- przyprawy: sól, imbir, curry, kumin, kurkumę i garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na łyżce oleju lub oliwy. Dodajemy starty imbir i czosnek oraz przyprawy.
- Po minucie dodajemy pokrojonego pomidora lub koncentrat, a po kilku kolejnych minutach pokrojone w małą kostkę ziemniaki.
- Całość solimy i zalewamy 3 szklankami wody. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy soczewicę, a po 10 minutach ciecierzycę.
- Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą. Ta sycąca potrawa z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.