Tosty francuskie
2021-03-29
łatwy
14 min
4
Tosty francuskie to kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Przygotowując tosty w wersji na słodko, do mleka i jajka zazwyczaj dodaje się odrobinę cukru i wanilii. Na podsmażonych kromkach układamy owoce. Złociste, chrupiące tosty w połączeniu z soczystymi owocami tworzą wyśmienity zestaw śniadaniowy.
SKŁADNIKI
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka 3,2-proc.
- łyżeczka cukru pudru
- laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
- Dodatki:
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany pokroić w plasterki. Do naczynia wbić jajka i roztrzepać je dokładnie widelcem, następnie dodać mleko oraz cukier puder.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyjąć ziarenka za pomocą noża. Dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
- Kromki pieczywa zanurzać w masie jajecznej.
- Na patelni rozgrzać masło i kłaść tosty. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na nich plasterki bananów i polać miodem.
- Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"