Tosty francuskie

2021-03-29
Tosty francuskie
Autor: Shutterstock osty francuskie to kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor.
łatwy
14 min
4

Tosty francuskie to kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Przygotowując tosty w wersji na słodko, do mleka i jajka zazwyczaj dodaje się odrobinę cukru i wanilii. Na podsmażonych kromkach układamy owoce. Złociste, chrupiące tosty w połączeniu z soczystymi owocami tworzą wyśmienity zestaw śniadaniowy.

 

SKŁADNIKI

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka 3,2-proc.
  • łyżeczka cukru pudru
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • Dodatki:
  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany pokroić w plasterki. Do naczynia wbić jajka i roztrzepać je dokładnie widelcem, następnie dodać mleko oraz cukier puder.
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyjąć ziarenka za pomocą noża. Dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
  • Kromki pieczywa zanurzać w masie jajecznej.
  • Na patelni rozgrzać masło i kłaść tosty. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na nich plasterki bananów i polać miodem.
  • Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"