Francuskie tosty w kokilkach: przepis z czerstwym pieczywem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Genialny przepis w którym możesz wykorzystać czerstwe pieczywo i drożdżowe ciasto. Możesz dodać zamrożone owoce jagodowe lub dobry dżem. Razem absolutnie fantastyczny deser lub słodkie śniadanie, które pokocha cała twoja rodzina.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła do przygotowania foremek
 - 4-6 kajzerek lub 3-5 kawałków ciasta drożdżowego
 - 4 jajka
 - 500 ml mleka
 - 2 łyżki cukru
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - 1/2 - 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych
 - 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
 - 6 kokilek lub forma na muffinki z 12 dołkami
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kokilki lub formę na muffiny posmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
 - Bułkę lub ciasto pokroić lub porwać na kawałki wielkości kęsa. Ułożyć w kokilkach lub foremkach. Do każdej foremki dodać po kilka owoców.
 - Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym.
 - Zawartość kokilek lub foremek zalać mieszaniną jajek i mleka.
 - Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
 - Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.