Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek: obfita szarlotka dla dużej rodziny

Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek: obfita szarlotka dla dużej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasto z warstwami jabłek to obfita porcja dla dużej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek to pyszna szarlotka. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak niebiański. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • 6 szklanek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki jabłek, czyli około 3 dużych jabłek lub 6 małych jabłek

  • 2 1/2 szklanki cukru

  • 4 łyżeczki cynamonu

  • 3 szklanki przesianej mąki

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 4 duże jajka

  • 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego

  • 1 szklanka oleju

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub cydru jabłkowego lub białego wina

  • 2 1/2 łyżeczki wanilii

  • oraz duża okrągła forma tortowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj plasterki jabłka z cynamonem i 1 szklanką cukru. Odłóż na bok.

  • W średniej misce wymieszaj suche składniki. Odłóż na bok.

  • Ubij jajka z pozostałym cukrem i cukrem trzcinowym.

  • Na przemian dodawaj suche składniki oraz sok pomarańczowy i olej do masy jajecznej, mieszając aż dobrze się połączą.

  • Dodaj sok pomarańczowy i wanilię ubijaj jeszcze przez 1 minutę.

  • Wlej jedną trzecią ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.

  • Ułóż równomiernie jedną trzecią plasterków jabłka na cieście.

  • Ponownie wlej jedną trzecią ciasta, następnie powtórz warstwę jabłek, następnie wlej pozostałe ciasto i rozłóż ostatnią warstwą jabłek.

  • Ciasto skropić syropem cynamonowo-cukrowym, który zebrał się w misce pod jabłkami.

  • Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

  • Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie na ruszcie przez 20-25 minut, a następnie wyjąć ciasto na ruszt do całkowitego ostygnięcia.

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).