Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek: obfita szarlotka dla dużej rodziny

Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto z warstwami jabłek to obfita porcja dla dużej rodziny
łatwy
30 min
4

Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek to pyszna szarlotka. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak niebiański. Zachęcam do wypróbowania!

Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami

Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki jabłek, czyli około 3 dużych jabłek lub 6 małych jabłek
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki przesianej mąki
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub cydru jabłkowego lub białego wina
  • 2 1/2 łyżeczki wanilii
  • oraz duża okrągła forma tortowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj plasterki jabłka z cynamonem i 1 szklanką cukru. Odłóż na bok.
  • W średniej misce wymieszaj suche składniki. Odłóż na bok.
  • Ubij jajka z pozostałym cukrem i cukrem trzcinowym.
  • Na przemian dodawaj suche składniki oraz sok pomarańczowy i olej do masy jajecznej, mieszając aż dobrze się połączą.
  • Dodaj sok pomarańczowy i wanilię ubijaj jeszcze przez 1 minutę.
  • Wlej jedną trzecią ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.
  • Ułóż równomiernie jedną trzecią plasterków jabłka na cieście.
  • Ponownie wlej jedną trzecią ciasta, następnie powtórz warstwę jabłek, następnie wlej pozostałe ciasto i rozłóż ostatnią warstwą jabłek.
  • Ciasto skropić syropem cynamonowo-cukrowym, który zebrał się w misce pod jabłkami.
  • Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie na ruszcie przez 20-25 minut, a następnie wyjąć ciasto na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej