Jabłecznik na kefirze: łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami

Jabłecznik na kefirze: łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwa szarlotka na kefirze 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłecznik na kefirze to łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które zrobisz w kilka minut. Z czego większość czasu zajmie Ci obieranie jabłek. Polecam to pyszne ciasto na każdą okazję i każdy spadek nastroju! 

Składniki

  • 250 ml kefiru

  • 50 g masła

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)

  • 250 g mąki pszennej

  • 2-3 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ubij jajka z cukrem, połącz z kefirem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i dodaj porcjami przesianą mąkę.

  • Lejące się, jednorodne ciasto wyrabiaj, aż znikną grudki, a na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i sól.

  • Wlej połowę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż warstwę pokrojonych jabłek.

  • Pozostałe ciasto rozprowadź na plasterkach jabłka i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).