Sok z pigwy – domowy przepis babci Zosi na odporność zimą

Sok z pigwy
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Sok z pigwy to świetny dodatek do napojów.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pigwa od pokoleń znana jest jako owoc pełen zdrowotnych właściwości – wzmacnia odporność, wspiera trawienie i pomaga w walce z przeziębieniem. Sok z pigwy według przepisu babci Zosi to kwintesencja tradycji – prosty w wykonaniu, a jednocześnie pełen aromatu i intensywnego smaku. Ten naturalny eliksir świetnie sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty, wody czy nawet drinków, a przy okazji dostarczy solidnej dawki witamin.

Zaprzyjaźnij się z pigwą, bo warto!

Pigwa to owoc, który w ostatnich latach znów wraca do łask, choć w polskich domach była znana i ceniona od pokoleń. Nie tylko zachwyca pięknym, intensywnym aromatem, ale też kryje w sobie ogromne bogactwo witaminy C, minerałów i antyoksydantów. Nic dziwnego, że nasze babcie przygotowywały z niej rozmaite przetwory, by zimą cieszyć się ich smakiem i korzystnym wpływem na zdrowie.

Sok z pigwy to prawdziwy naturalny eliksir na chłodne dni. Jego kwaskowo-słodki smak doskonale komponuje się z gorącą herbatą, dodaje orzeźwienia wodzie mineralnej i świetnie pasuje do rozgrzewających zimowych napojów. Oprócz tego regularne sięganie po niego wzmacnia odporność, wspomaga organizm w walce z infekcjami i łagodzi objawy przeziębienia.

Przepis babci Zosi na sok z pigwy to klasyka, która nigdy się nie starzeje. Prosty sposób przygotowania, naturalne składniki i tradycyjna receptura sprawiają, że otrzymujemy produkt wyjątkowy – zdrowy, aromatyczny i pełen wspomnień rodzinnych. To domowy skarb, który warto mieć w spiżarni na długie zimowe wieczory.

Zajrzyj do naszej galerii i poznaj inne przepisy z pigwą/pigwowcem w roli głównej

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  • Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  • Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.
  • Po kilku dniach odlać powstały sok.
  • Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.
Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej