Sałatka z pęczakiem: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pęczak, choć niedoceniony w polskiej kuchni, jest bardzo zdrowy. Doda ci zdrowia i energii. Z tej kaszy można przygotować pyszne sałatki. Oto przepis na jedną z nich.
Możesz także przygotować wersję sałatki z wątróbką. Pół kilograma wątróbki drobiowej umyj i odsącz oraz usuń tłuszcz i błony. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i oprószy mąką, po czym usmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i smaż aż wątróbka nie będzie surowa i lekko się zarumieni. Następnie usuń z wątróbki ziele angielskie i liście laurowe oraz połącz z resztą składników.
SKŁADNIKI
- kasza pęczak - 1 szklanka
- 1 słodka cebula
- 1 twardy świeży ogórek
- 1 jędrna papryka czerwona
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 pęczek posiekanej naci pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- oliwa
- ocet winny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pęczak ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.
- Cebulę pokrój w niewielką kostkę. To samo zrób z papryką i ogórkiem - kostka powinna być wielkości kostki cebuli.
- Ostudzoną kaszę pęczak polej oliwą i skrop winnym octem.
- Następnie wymieszaj z warzywami oraz przypraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Sałatka smakuje idealnie także ze świeżą kolendrą i miętą.
- Jeśli masz więcej czasu, odstaw sałatkę przed podaniem do lodówki - niech się przegryzie.