Sałatka z kurczaka i owoców z puszki - elegancki sposób na resztki

Sałatka z kurczaka i owoców z puszki - elegancki sposób na resztki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Porcje pieczonego kurczaka oraz resztki owoców i kukurydzy z puszki można wykorzystać do przygotowania pysznej  i efektownej sałatki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z kurczaka i owoców z puszki to sposób na wykorzystanie resztek pieczonego lub duszonego kurczaka a także owoców z puszki, które często podajemy na deser.

Składniki

  • 10 dag ugotowanego ryżu

  • 25 dag mięsa kurczaka - może być pieczone, gotowane, a także duszone

  • 25 dag owoców z puszki - ananasa i brzoskwiń

  • pół puszki kukurydzy

  • pół pęczka szczypiorku lub dymki

  • 1 mała czerwona ostra papryka (wg uznania)

  • 100 ml majonezu

  • 1 łyżka posiekanych orzechów lub migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka i brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę i wymieszać.

  • Dodać kukurydzę i ryż, a także drobno pokrojoną papryczkę i szczypior.

  • Sałatkę wymieszać majonezem, doprawić do smaku wg uznania, posypać pokrojonymi orzechami lub migdałami.

  • Pucharki lub szklaną salaterkę wyłożyć plastrami ananasa, układać na nich sałatkę. Można ją ozdobić kawałkami papryczki lub posypać natką czy szczypiorkiem.

Ocena: 5