Jak zrobić ciasto ptysiowe? Jak upiec ptysie albo eklerki?

Jak zrobić ciasto ptysiowe? Jak upiec ptysie albo eklerki?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ptysie można podawać na słodko lub na słono

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto ptysiowe to rodzaj ciasta parzonego o neutralnym smaku. Można je podawać na słodko i na słono - zależy to od tego, czym je nadziejemy. Chcesz zaimponować gościom? Przygotuj im pyszne ptysie lub eklerki!

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki wody

  • 1 kostka margaryny

  • 5 jajek

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować wodę z margaryną, dodać szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość wymieszać mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka.

  • Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Po kolei wbijać jajka, cały czas mocno mieszając masę.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli ptysie mają być duże - nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe - łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę.

  • Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

  • Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół i wypełnić nadzieniem.

Ocena: 3,2