Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto: gotowa w 15 minut
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Zupa pomidorowa z bazyliowym pesto jest pyszna, zdrowa i sycąca. Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/4 szklanki śmietany 18% lub 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki pesto bazyliowego (gotowe)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku do zupy lub dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
- Dodaj pomidory z puszki, bulion, sól i pierz, wymieszaj, aby połączyć. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj posiekaną bazylię oraz ocet balsamiczny. Zamieszaj.
- Użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładko lub do pożądanej konsystencji.
- Dodaj śmietanę. Wymieszaj.
- Przelej do talerzy. Do każdej porcji dodaj 1 łyżeczką pesto i opcjonalnie 1 łyżeczkę śmietany.