Wysmakowany kapuśniak z czerwonej kapusty z winem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kapuśniak z czerwonej kapusty z winem to nie jest danie konwencjonalne. Czerwona kapusta w polskiej kuchni funkcjonuje zazwyczaj, jako dodatek do mięsa. Niesłusznie. Kapuśniak z tej odmiany kapusty jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Ciemne barwniki zawarte w kapuście to drogocenne antocyjany, przeciwutleniacze niezbędne dla naszego ciała.
Wypróbuj przepisy na inne potrawy z czerwoną kapustą w roli głównej:
Steki z czerwonej kapusty - przepis na pieczoną kapustę
Czerwona kapusta duszona z jabłkiem - pyszny dodatek do mięsa
Czerwona kapusta z cytrusami - pyszna sałatka
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 500 g kapusty czerwonej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 300 g ziemniaków zwykłych lub fioletowych
- 80 g cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę opłukać, pokroić w kostkę lub zszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Zalać częścią wywaru, ugotować do miękkości. Dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować do miękkości. Połączyć z kapustą i wywarem, w którym się gotowała. Dodać wino. Doprowadzić do wrzenia.
- Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zeszkli na 1 łyżce masła, dodać mąkę, lekko zrumienić. Tak powstałą zasmażkę połączyć z zupą.
- Zagotować, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.