Książęca zupa-krem według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
40 min
4
Warzywny krem Magdy Gessler - przepis na iście królewską zupę! Ten krem z warzyw Magda Gessler podała na obiad, gdy w jej restauracji gościła księżniczka Anna. Warto zatem spróbować, jak smakuje książęca zupa warzywna według przepisu słynnej restauratorki. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 seler
- 4 pory
- 0,5 kalafiora
- 2 duże ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 szklanka śmietany 36%
- 2 łyżki masła
- Liść laurowy
- Ziele angielskie w kulkach
- Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler, białe części porów, kalafior, pietruszki umyj, obierz i pokrój w kwadraty. Rozpuść masło i podduś na nim warzywa.
- Ziemniaki obierz, umyj i podziel na ćwiartki.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich ziemniaki. Zalej wodą, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Gotuj do miękkości.
- Zupę przestudź i dokładnie zmiksuj.
- Krem podaj z kleksem bitej śmietany, skropiony sokiem z cytryny.
Zupa Emeryta u Gessler